Hoera! het voorjaar is aangebroken. We spreken weer over lentekriebels. Maar wat zijn nu precies? Toen we een beetje navraag deden kregen we zoveel verschillende antwoorden, dat we besloten om het uit te zoeken. Het resultaat leest u in dit blog.
Bittere ellende
Bij het woord lentekriebels worden velen spontaan blij en vrolijk. Dat was in de middeleeuwen wel anders. Men vreesde voor de lente. Niet omdat er spontaan schoonmaakwoede optrad. Maar omdat mensen vaak ernstig ziek werden in de het voorjaar. Het werd ook wel lenteziekte genoemd. Met nog maar weinig kennis over verschillende ziektes en epidemieën gaf men het nieuwe seizoen de schuld van deze jaarlijks terugkerende ziektegolf. Maar hoe dat nu precies zat?
Inmiddels weten we wel beter. In het voorjaar kreeg men massaal last van scheurbuik, doordat er in de periode ervoor te weinig verse groenten en fruit gegeten konden worden. Dit kwam dus niet alleen voor bij zeelui, maar ook bij de mensen in voornamelijk de steden. Stelt u zich eens voor, een zonnige dag die wordt overschaduwd met bloedend tandvlees en vieze wonden.
Voorjaarsdrugs
Gelukkig is dat vandaag de dag wel anders. Het hele jaar door is er gezond eten verkrijgbaar en kunnen we dit vooral tijdens de wintermaanden zelfs aanvullen met extra vitamines. Niet gezegd hebbende dat het menselijk lichaam wel degelijk een reactie vertoont wanneer het lente wordt. Gebleken is dat we volop dopamines aanmaken wanneer de zon weer begint te schijnen. U weet wel, dat stofje waar we vrolijk en blij van worden.
Maar hoe komt het dat dit vooral in de lente gebeurt?
Lente symboliseert verandering, vernieuwing en bloei. Het is het seizoen waarbij de meeste veranderingen plaatsvinden in de natuur. We gaan van donker naar licht, we kunnen andere kleding dragen, er zijn veel geboortes van mens en dier. Kortom, er verandert heel veel om ons heen. Dopamine komt voornamelijk vrij bij vernieuwing. Doordat we ons blij en energiek voelen, staan we ook meer open voor nieuwe dingen. Zo komen we in een positieve flow door, zoals wij het noemen, voorjaarsdrugs.
Vitamine Z
Is het alleen de dopamine die ons uitbundiger maakt? Nee, het zijn ook de zonnestralen die ons letterlijk heel blij maken. Want het zonnetje op uw gezicht zorgt voor de aanmaak van extra serotonine. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Daarnaast brengen de zonnestralen ook nog eens ons vitamine-D gehalte terug op peil. Vitamine D is onder meer nodig voor een goede spierfunctie en heeft een positieve werking op ons immuunsysteem. Wist u dat een tekort aan vitamine D in het ergste geval kan leiden tot een depressie? Logisch dat we ons met de eerste warme zonnestralen direct veel beter voelen.
Boenen maar!
.
Tot slot vindt er nog een chemisch proces plaats in het lichaam. Onder invloed van zonlicht wordt het stofje dat ons lekker lui maakt, melatonine, drastisch verminderd. We worden dus blij, vrolijk en fit van de lente. Geen wonder dat we massaal zonder morren de ramen gaan boenen en een sopje door het hele huis halen. Want wat kan ons nog gebeuren!