Wesseling Tuinen
Schrijf een review

6 Vogeltraktaties om buiten de (kerst)boom mee te versieren

Snackversieringen in de kerstboom
Leuk om samen te maken, gezellig om met elkaar de boom ermee te versieren en geweldig om tot slot de vogels te zien smullen. Met deze eenvoudige en creatieve recepten om vogelsnacks te maken, begint u de kerstvakantie goed!

 

Gevulde dennenappel

dennenappel

Ingrediënten:

  • flinke dennenappel (leuk om met de kinderen in het bos te zoeken, hoe droger de dennenappel, hoe wijder de schubben staan. Perfect om te vullen)
  • touw
  • vogelpindakaas 
  • lepel of vork
  • vogelvoer gedroogde insecten, rozijnen 

Bereiding:

Knoop een touwtje vast aan de dennenappel om 'm straks aan op te hangen. Meng de vogelpindakaas eventueel met vogelvoer, gedroogde insecten of rozijnen en prak het met een lepel of een vork zo veel mogelijk in de dennenappel. Smeer de pindakaas die je over hebt aan de buitenkant en rol de dennenappel als laatste nog door het vogelvoer. 

 

Snack (kerst)ballen

snackbal
Ingrediënten:

  • 250 g ongezouten dierlijk vet of kokosvet
  • 150 g vogelzaad
  • Optioneel: fijngemalen noten, rozijnen, havermout

Bereiding:

Hol een halve sinaasappelschil of kokosnootschil uit. Maak aan beide kanten een gaatje en rijg er een touwtje doorheen.
Smelt het vet op een laag vuur tot het volledig vloeibaar is.
Meng het vogelzaad, noten en andere toevoegingen door het gesmolten vet.
Giet het mengsel in de schil.
Laat het hard worden in de koelkast of buiten als het koud genoeg is.
Hang het mengsel in de boom.

 

IJspegels

ijspegels
Ingrediënten:

  • Vers fruit (appel, peer, druiven, bessen)
  • Vogelzaad
  • Ongezouten pinda's
  • Dunne houten spies 

Bereiding:

Snijd het fruit in kleine stukjes.
Rijg afwisselend fruit, pinda's en stukjes gedroogd fruit aan de spies of het touw.
Hang de ijspegels in de boom.

 

Vogelkoekjes

vogelversiering
Ingrediënten:

  • 1 kopje vogelzaad
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels water

Bereiding:

Meng de bloem, het water en het vogelzaad tot een kleverig deeg.
Druk het deeg in koekvormpjes (vergeet niet om er een gaatje in te maken)
Leg ze op bakpapier en bak 10-15 minuten op 180°C, tot ze stevig zijn.
Laat volledig afkoelen, rijg er een touwtje door en hang ze in de boom.

 

Smullepels

zonnebloempitten
Ingrediënten:

  • (biologische) Zonnebloemzaad
  • Juslepels of een andere holle lepel (met een gat of kromming in het handvat, zodat hij in de boom kan hangen)

Bereiding:

Vul de lepels met de zaden en hang ze in de boom.

 

Pindaslinger (klassieker uit grootmoederstijd


pindaslinger
Ingrediënten:

  • Ongezouten, ongebrande doppinda's
  • Stevig draad van touw of een ander natuurlijk product
  • Naald

Bereiding:

Rijg de pinda’s één voor één aan het draad met behulp van een naald.
Maak een lus aan de uiteinden van het draad.
Hang de slinger in de boom. 

Belangrijke tips:

  • Gebruik geen zout, suiker, of kruiden in de snacks.
  • Controleer altijd of de ingrediënten veilig zijn voor de vogels.
  • Hang het voer op een plek waar roofdieren zoals katten niet bij kunnen.

Veel plezier met het verwennen van de vogels!

Naar het overzicht
Route
Route
© 2025 Wesseling Tuinen • Realisatie STUDIO2B